czwartek, 28 maja 2015

Kwiaty do jedzenia?

Pierwsza myśl jaka przychodzi nam do głowy to - Czy można jeść kwiaty? Odpowiedź jest oczywista - Tak, można i to bardzo wiele różnych gatunków. Przecież jedzenie kwiatów to nic nowego - brokuły, kalafiory i karczochy to także kwiaty. Wiele kwiatów ogrodowych możemy wykorzystać nie tylko do wazonu, ale także na naszych talerzach.

Jadalne kwiaty nie tylko wyglądają przepięknie na naszych talerzach, ale i doskonale smakują, a niektóre z nich są również bogate w witaminy.

 Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy kwiat, który chcemy zjeść, jest na pewno jadalny, to zawsze powinniśmy zdroworozsądkowo odmówić sobie kwiatowego posiłku! Wokół nas jest bardzo wiele trujących roślin ogrodowych. Unikajmy przede wszystkim trujących kwiatów jak: azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczniki.

STOKROTKA POSPOLITA
 
Kwiaty stokrotek pospolitych (Bellis perennis
są idealnym dodatkiem do sałatek. Małe kwiatki dodaje się całe, z dużych obrywa się tylko płatki.
Stokrotkami można także ozdabiać torty i słodkie desery.
 
 
 
 
MNISZEK LEKARSKI
 Kwiaty mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale)
nazywanego błędnie mleczem, mają miodowy smak, jeśli zrywane są wcześnie.
Można je także dodawać do sałatek lub robić z nich syropy i nalewki.
 
 
 
 
BRATEK
 Łagodny smak kwiatów bratka ogrodowego (Viola × wittrockiana
stanowi doskonały dodatek do sałatek i serów.
Są również doskonałym materiałem do dekoracji tortów i ciast.
 
 
 
 
NAGIETEK LEKARSKI
Pomarańczowo-złociste płatki kwiatów nagietka lekarskiego (Calendula officinalis
dodaje się do sałatek, zup i sosów, do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadaje piękny kolor.
 
 
 
 
OGÓRECZNIK LEKARSKI
 Niebieskie kwiaty ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis
nadają się zarówno do sałatek, jak i do kandyzowania, jako dodatek do deserów i do zamrażania w kostkach lodu.
 
 
 
 
KWIAT CUKINII
Kwiaty cukinii (Cucurbita pepo
nadają się idealnie do smażenia - zanurza się je w roztrzepanym białku jajka, obtacza w bułce tartej i parmezanie, a następnie smaży.
 
 
 
 
NASTURCJA WIĘKSZA
Kwiaty nasturcji większej (Tropaeolum majus
mają lekko pikantny smak przypominający rzeżuchę. Nasturcja to doskonała roślina sałatkowa.
 
 
 
 
 LAWENDA WĄSKOLISTNA
Kwiaty lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia)
nadadzą aromatu kruchym ciasteczkom i owocowym wypiekom.
 
 
 
 
RÓŻE
Większymi płatkami kwiatów róż (Rosa) możemy posypywać desery lub sałatki, mniejszych używamy do dekoracji. Używamy ich także do przyrządzania syropów i galaretek i konfitur.




CZARNY BEZ
Z kwiatów bzu czarnego (Sambucus nigra) można przygotować przepyszne naleśniki.
Można z nich także robić nalewki oraz syropy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz